Ha nem vagy ismerős a KS világában, néhány hasznos információt szeretnénk megosztani veled.

A kickstarter egy széleskörű közösségi finanszírozós platform, ami eredetileg arra született, hogy ha van egy jó ötleted, aminek a megvalósítására nincs pénzed, itt lehetőséged van összegyűjteni, és megvalósítani a projektet.

Az elmúlt években a társasjáték kiadások egy része is egyre inkább a kickstarterre költözött. Ennek oka többrétű. Egyrészt, olyan kis szerzők ötletes játékai, ami mögött nincs tőkeerős nagy kiadó, jelentek meg itt, és valósultak meg a közösség finanszírozó erejével. Másrészt nagyobb kiadók is gyakorta KS-en indítják a játékaikra való gyűjtést, cserébe olyan kickstarter exkluzív tartalmakat adnak hozzá, ami a későbbi bolti kiadásokba (ha lesz egyáltalán) nem kerülnek bele.

A kickstarteren megjelenő játékok egy része (nagyobb része) nem ér meg második kiadást, sem bolti megjelenést. Végigfut a projekt, összegyűlik rá a pénz, a kiadó legyárt egy limitált mennyiséget, és ha ez elfogy, később nem lesz kapható/beszerezhető.

Különösen nagy sikerű játékok esetén előfordul, hogy készül belőle lokalizált (például magyar nyelvre fordított) kiadás. Általában, ha lesz is belőle ilyen úgynevezett „retail” (bolti) verzió, ez jellemzően kevesebb tartalommal rendelkezik, mint az eredeti KS-en megjelent játék. A kickstarteren megjelenő különböző deluxe és más fantázianevű verziókba ugyanis olyan extra tartalmakat is beleszorítanak (és teszik így vonzóbbá a támogatóknak a megjelenéseket), amiket később a normál bolti verzió nem fog tartalmazni. Ezek lehetnek KS exkluzív kiegészítők, promó lapok, vagy sokszor minőségibb alkatrészek: például papír jelölő helyett szép mini figurák, papír helyett fa ill. fém alkatrészek, inzertek és sok minden más dolog is.

Ez nem jelenti önmagában azt, hogy egy kickstarteren megjelent játék mindenképpen szebb vagy jobb lenne, mint egy normál, csak bolti forgalomban kiadott társasjáték. Ugyanakkor az utóbbi évek alapján megfigyelhető, hogy a legjobb játékok többsége KS-en kezdi a pályafutását, a BGG top 100-as listájába is egyre több KS-en indult játék kerül be.

Ami viszont általában jellemző a kickstarter kiadványokra, az a nehéz beszerezhetőségük. Amíg egy-egy kampány fut, bárki beszállhat, támogathatja és megveheti magának, a kampány vége után azonban ez nehézkessé válik. Megjelenés után pedig jellemzően hamar elfogynak, és nemritkán csak a használt piacon találhatóak meg, sokszor igen magas árakon.

A kickstarteres kampányok támogatásának vannak buktatói is, erről a következő cikkben írok részletesebben: gyakran éveket kell várnod a játékra, és néha az is előfordul, hogy sosem érkezik meg.

TOVÁBB IS VAN

MÉG TÖBB CIKK

CoraQuest, Henzsel-Vankó Tímea ajánlója

CoraQuest, Henzsel-Vankó Tímea ajánlója A karácsonyra kapott társasok közül a 2022-es külföldi megjelenésű CoraQuest lett a legnagyobb sláger a 6,5 éves kisfiamnál, ez nem is

Megnyitottunk!

Október 30. szombaton nyitunk!!! Tökölön, az Aradi utca 17/a szám alatt megnyitjuk Játékvarázs nevű társasjáték szaküzletünket. Mostantól hétfő-szerda-péntek 14-18 óra között, kedd-csütörtök-szombat 9-13 óra között